Συνεντεύξεις
Η διαδικτυακή συνέντευξη της Ελένης Πεννιά στο Nafpaktos Voice
08.02.2014
Αναδημοσίευση από το Nafpaktos Voice

Το Nafpaktos Voice, φιλοξενεί σήμερα τη διαδικτυακή συνέντευξη της Ελένης Πεννιά. Η Ελένη Πεννιά είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος - Διαιτολόγος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής και του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.). Από το Φεβρουάριο του 2009 είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφής και από το Σεπτέμβριο του 2008 εργάζεται στο προσωπικό της γραφείο στην Ναύπακτο. Η Ελένη Πεννιά παραθέτει τις σκέψεις της στις ερωτήσεις:


Στη σημερινή δύσκολη εποχή, ο κόσμος ενδιαφέρεται για την εξωτερική του εμφάνιση και όσον αφορά στο αντικείμενό σας για την απώλεια βάρους;

Πράγματι σήμερα ο κόσμος έχει έρθει σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά παρ΄όλα αυτά απευθύνεται στο διαιτολόγο και για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση, και για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Οι υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες, δυστυχώς οδηγούν τους ανθρώπους σήμερα σε λανθασμένες επιλογές διατροφής (κατανάλωση γευμάτων ή σνακ, πυκνά σε ενέργεια, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά) με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας και την αύξηση της παχυσαρκίας.

Οι διατροφικές συνήθειες των συμπολιτών μας στη Ναύπακτο ακολουθούν τα πρότυπα των μεγάλων πόλεων (γρήγορο φαγητό, κακής ποιότητας πρώτες ύλες, διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά) ή εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αγνά προϊόντα της περιοχής και συνταγές από το παρελθόν;

Από την προσωπική μου εμπειρία ως διαιτολόγος στη Ναύπακτο μπορώ να συμπεράνω ότι υπάρχει ένα ποσοστό των συμπολιτών μας που έχει καλές διατροφικές συνήθειες και μάλιστα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αγνά προϊόντα της περιοχής (όπως: λαχανικά από τον κήπο, κοτόπουλο, κουνέλι και αυγά της παραγωγής τους). Βέβαια δεν είναι μικρό και το ποσοστό των συμπολιτών μας με κακές διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί τα πρότυπα των μεγάλων πόλεων (γρήγορο φαγητό, κακής ποιότητας πρώτες ύλες, διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως οι έφηβοι, οι οποίοι παρασυρόμενοι από την μόδα και τις παρέες, καταναλώνουν γρήγορο και εύκολο φαγητό χαμηλής θρεπτικής αξίας. Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας οδηγούν μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στην κατανάλωση πρόχειρου-έτοιμου φαγητού. Επιπροσθέτως στην κατηγορία αυτή ανήκουν και άτομα με κακές διατροφικές συνήθειες, αρνούμενα πολλές φορές να τις αποβάλουν . Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση συνταγών του παρελθόντος, μικρό ποσοστό ανθρώπων τις χρησιμοποιεί και ιδιαίτερα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η οικονομική κρίση για πολλούς έχει επίπτωση στο «καλάθι της νοικοκυράς»: λόγω μειωμένου εισοδήματος πολλοί συμπολίτες μας καταφεύγουν σε προϊόντα διατροφής χαμηλής τιμής και συνεπώς χαμηλής ποιότητας. Όλο και συχνότερα άλλωστε βλέπουμε να ανακαλούνται τρόφιμα, ακόμα και από επώνυμα supermarket. Πόσο βλαβερή είναι για την υγεία μας η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων; 

Προσωπικά πιστεύω ότι οι νέες συνθήκες της οικονομίας στη χώρα μας έχουν επηρεάσει μάλλον αρνητικά τη ποιότητα της διατροφής των Ελλήνων. Ίσως δεν βλέπουμε πια την εύκολη παραγγελία μέσω delivery με τις γεμάτες τσάντες αλλά σίγουρα οι επιλογές των ανθρώπων όταν ψωνίζουν από τα super market έχουν στρέψει κατά πολύ τις προτιμήσεις τους στην αγορά τροφίμων κατώτερης ποιότητας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι τροφές που θεωρούμε ως καλύτερες ποιοτικά όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης ή τα βιολογικά προϊόντα κοστίζουν ακριβότερα άρα δεν συνάδουν με τους κατακερματισμένους μισθούς και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο που έχει επέλθει πια η χώρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι μειώνοντας την ποιότητα της τροφής, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν συντηρητικά (τα γνωστά Ε), βελτιωτικά γεύσης, διάφορες άλλες χρωστικές για χρώμα, οσμή, και γίνονται επιβαρυντικά γιατί η υπερκατανάλωση τους ξεπερνά το επιτρεπτό όριο (συντηρητικών-βελτιοτικών) που πρέπει να καταναλώνει φυσιολογικά κάθε άνθρωπος. Επίσης είναι φτωχά σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με αρνητική επίδραση στην αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και ανάπτυξη ελευθέρων ριζών. Ταυτόχρονα τα χαμηλής ποιότητας τρόφιμα έχουν αυξημένο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης και αλατιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της χοληστερόλης, λιπιδίων, τριγλυκεριδίων, υπέρτασης, και κατ΄επέκταση επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος και των νεφρών.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 9 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσει κατά 30% τα έξοδα για αγορά ειδών διατροφής λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ποιες είναι οι τροφές εκείνες που βοηθούν στη πρόληψη των ιώσεων. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ενδεικτικά κάποιες τέτοιες τροφές που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά, προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Πράγματι, υπάρχουν κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν στην πρόληψη των ιώσεων, όχι όμως ότι μπορούν να μας προστατεύσουν 100% από τους διάφορους μικροοργανισμούς. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής: 

Πράσινο Τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα σας και προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. 

Μέλι. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, καθώς έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.

Γιαούρτι. Το γιαούρτι με προβιοτικά, προστατεύει από τους ιούς και μειώνει χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει την ένταση του πονοκεφάλων και του βήχα. Γι΄αυτό καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά, καθώς έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κοτόσουπα. Γενικά οι σούπες ενισχύουν τους αναπνευστικούς μυς, γιατί συνεργούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Ειδικά η κοτόσουπα περιέχει μια ουσία την κυστεΐνη που βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.

Μανιτάρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες, στις σαλάτες και στα φαγητά σας.

Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πρέπει καθημερινά να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο, λυκοπένιο και σελήνιο. Τέτοιες τροφές είναι: ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, λαχανικά στις σαλάτες και στα φαγητά τους (π.χ. ντομάτα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, κλπ.), φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. μήλο, μπανάνα, ακτινίδια, αποξηραμένα δαμάσκηνα/βερίκοκα/σύκα, ανάλατα καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κλπ.). Προτρέψτε τα παιδιά να καταναλώνουν γιαούρτι και προϊόντα με προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, ξινόγαλα, κεφίρ). Σε εβδομαδιαία βάση πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ειδικά με τη μορφή ψαριών (2 φορές την εβδομάδα), καθώς εκτός από την πρωτεΐνη, παρέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου και ω3 λιπαρών οξέων που έχει φανεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιήστε στην παρασκευή των φαγητών σκόρδο, κρεμμύδι και προτιμήστε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε το μέλι αντί για ζάχαρη. Η ζάχαρη μειώνει την άμυνα του οργανισμού και από την άλλη το μέλι έχει αντισηπτικούς και αντιμικροβιακούς παράγοντες. Τέλος, φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών. Εισάγετε στην διατροφή τους και αφεψήματα από βότανα όπως πράσινο τσάι και φασκόμηλο. Γενικότερα η ισορροπημένη διατροφή θα θωρακίσει τα παιδιά απέναντι στα κρυολογήματα από τη μια, και από την άλλη αν νοσήσουν τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια. 

Πολλές φορές ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Από την άλλη, όποιος θέλει να χάσει βάρος δεν αντέχει τις πολύμηνες διαίτες και στερήσεις. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον με ανάλογο πρόβλημα;

Πράγματι μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση, πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή απώλεια βάρους, στη μείωση του σωματικού λίπους και στη διατροφική εκπαίδευση. Έτσι επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία ξαναπαίρνει το βάρος που έχει χάσει μέσα στην πενταετία.

Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί και γρήγορα και σωστά όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες. Φυσικά ο σωστότερος τρόπος είναι η μείωση του βάρους με αργό ρυθμό, δηλαδή της τάξεως του 1% του βάρους μας την εβδομάδα. Παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 90 kg να χάσει περίπου 0,900γρ την εβδομάδα είναι και ο σωστότερος, γιατί αυτό διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δίνει την δυνατότητα στον οργανισμό να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Παρόλα αυτά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορούμε να χάσουμε τα κιλά και γρήγορα αλλά και σωστά, αρκεί να τηρούμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Μέχρι τώρα εμείς οι διαιτολόγοι λέγαμε ότι η γρήγορη απώλεια βάρους είναι επικίνδυνη γιατί χάναμε μεν γρήγορα βάρος, αλλά αυτά τα κιλά πολύ γρήγορα τα ξαναπαίρναμε. Χάναμε μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας, άρα έπεφτε ο μεταβολικός μας ρυθμός, δεν μαθαίναμε να τρώμε σωστά, άρα πολύ γρήγορα ξαναπαίρναμε τα κιλά που χάναμε. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν λοιπόν ότι μπορούμε να έχουμε γρήγορη απώλεια της τάξης του 1,5-2 kg την εβδομάδα, σε έναν άνθρωπο που είναι παχύσαρκος βέβαια, δηλαδή ΔΜΣ >30, αρκεί να τηρούνται τρείς βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη να ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων, το οποίο να καλύπτει τις βασικές ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Παράλληλα να καλύπτει τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες, δηλαδή να παίρνουμε τα περίπου 0,8γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους που χρειάζεται ένας μέσος φυσιολογικός άνθρωπος. Δεύτεροv αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με άσκηση μέτριας έντασης τουλάχιστον 5-6 φορές την εβδομάδα, διάρκειας περίπου 60 λεπτών. Και όταν λέμε μέτριας δεν εννοούμε απαραίτητα σε κάποιο γυμναστήριο, αλλά μπορούμε να βγούμε να περπατάμε για 1 ώρα με γρήγορο βήμα. Και το τρίτο να αλλάξουμε την διατροφική μας συμπεριφορά. Δηλαδή σε συνεργασία πάντα με τον διαιτολόγο μας να μπούμε σε μια διαδικασία να αλλάξουμε τις κακές μας διατροφικές συνήθειες, έτσι ώστε μετά το πέρας αυτής της δίαιτας που μπορεί να διαρκέσει 2 έως 4 μήνες να έχουμε υιοθετήσει κάποιες βασικές διατροφικές αρχές.

Είναι αλήθεια ότι πολλές καθημερινές πράξεις μας που απαιτούν κίνηση (ανέβασμα σκάλας, περπάτημα ή χρήση ποδηλάτου αντί του αυτοκινήτου, δουλειές του σπιτιού, sex κ.λ.π) μας βοηθούν να καταναλώσουμε αρκετές θερμίδες, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως αεροβικές ασκήσεις, με αποτελέσμα την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας ;

Το θέμα της καθημερινής δραστηριότητας είναι πράγματι ένα πολύπλοκο θέμα. Με βάση τις τελευταίες οδηγίες του υπουργείου υγείας των ΗΠΑ η ελάχιστη καθημερινή δραστηριότητα που διασφαλίζει μια άριστη σωματική υγεία δεν θα πρέπει να είναι ποτέ μικρότερη των 60 λεπτών ημερησίως. Αν οι δραστηριότητες που αναφέρετε σε συνολική διάρκεια ξεπερνούν αυτό το ελάχιστο χρονικό όριο θα συμφωνήσω μαζί σας, όμως έτσι είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα κάποιες μέρες να το πετύχουμε και κάποιες άλλες όχι. Οπότε κατά τη γνώμη μου είναι προτιμότερο να έχουμε ένα οργανωμένο και τακτικό πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας παρά να το αφήνουμε στην τύχη της καθημερινότητας.

Ποιο θα ήταν το tip σας – η καλύτερη συμβουλή σας – αναφορικά με την διατροφή και την καλή υγεία; 

Το tips της διατροφής και καλής υγείας είναι:

Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών, ανάλατων ξηρών καρπών, προϊόντων ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια, καστανό ρύζι, κλπ.). Κατανάλωση άσπρου κρέατος (π.χ. κοτόπουλου, γαλοπούλας) 2 φορές την εβδομάδα, ψαριού 2-3 φορές την βδομάδα, οσπρίων και λαδερών 2 φορές την βδομάδα και περιορισμό κόκκινου κρέατος . Το προτεινόμενο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, συμβάλουν αδιαμφισβήτητα στην διατήρηση της καλής υγείας. 

Αρχική   ::  Προφίλ   ::  Υπηρεσίες   ::  Άρθρα   ::  Συνταγές   ::  Νέα   ::  Συνεντεύξεις   ::  Δικτυακοί Τόποι   ::  Site Map   ::  Επικοινωνία
© 2011 Ελένη Πεννιά