Τρόφιμα & Διατροφή
Καφές
14.02.2014

Μας τονώνει, μας χαλαρώνει και μας συντροφεύει καθημερινά στην δουλεία, στο σπίτι, στην έξοδο μας. Ο καφές είναι ο καρπός ενός θάμνου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών. Τα δύο σπουδαιότερα είδη είναι Coffea Arabica και Coffea Cαnephora Robusta. Ο καρπός είναι μία ράγα που περιέχει δύο σπόρους, τους κόκκους του καφέ και χρειάζεται 6-14 μήνες για να ωριμάσει.

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η Coffea arabica μεγάλωνε ελεύθερα σαν θάμνος. Η πρώτη συστηματική καλλιέργεια του καφέ απαντάται στους κήπους της Υεμένης. Από τις αρχές του 17ου αιώνα, ο καφές έγινε γνωστός στην Ευρώπη και η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ γρήγορα.Τα διαφορετικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ είναι πάνω από δυο χιλιάδες. Τα σπέρματα του καφέ περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως οργανικά οξέα, αλδεΰδες, κετόνες, αμίνες, μερκαπτάνες, καφεΐνη, τριγονελλίνη, φαινολικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ανόργανα στοιχεία. Ο καφές περιέχει ακόμη νικοτινικό οξύ (βιταμίνη Β3), μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.

Η δράση του καφέ οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχει. Μια ουσία που έχει απομονωθεί στον καφέ με ισχυρή αντικαρκινική δράση είναι η μεθυλπυριδινιουμ (methylpyridinium). Η ουσία αυτή περιέχεται αποκλειστικά σχεδόν στον καφέ. Δημιουργείται όταν καβουρδιστεί ο καφές από την ουσία τριγονελλίνη που υπάρχει στον ακατέργαστο καφέ. Βρίσκεται στον στιγμιαίο καφέ, στον κανονικό καφέ και στον ντεκαφεϊνέ. Μια επίσης σημαντική ουσία που περιέχεται στον καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ το οποίο ανήκει στην οικογένεια των φαινολών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Είδη καφέ/περιεκτικότητα σε kcal.
Ελληνικός: Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες).
Στιγμιαίος (φραπέ και νες): Ο καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες).
Γαλλικός: Ο καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες).
Espresso: Ο καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες)
Cappuccino: Καφές Espresso, φρέσκο γάλα (με αφρόγαλα 160 θερμίδες, με σαντιγί 333 θερμίδες).
 

Αρχική   ::  Προφίλ   ::  Υπηρεσίες   ::  Άρθρα   ::  Συνταγές   ::  Νέα   ::  Συνεντεύξεις   ::  Δικτυακοί Τόποι   ::  Site Map   ::  Επικοινωνία
© 2011 Ελένη Πεννιά