Τρόφιμα & Διατροφή
Σοκολάτα
14.02.2014

Οι περισσότεροι άνθρωποι τη λατρεύουν... με πάθος!!!
Είναι από τους πιο γλυκούς πειρασμούς που μπορεί να συναντήσει κανείς σε τρόφιμο. Μας τονώνει, μας ανεβάζει τη διάθεση, μας συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές μας... Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα.


Προέρχεται από καρπούς κακάο του κακαόδεντρου και παρασκευάζεται τελικά με την προσθήκη ζάχαρης και βουτύρου κακάο. Οι Αζτέκοι καλλιεργούσαν κακαόδεντρα για εκατοντάδες χρόνια, ενώ στην Ευρώπη έφθασε μόλις το 16ο-17ο αιώνα.


Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών. Επιπλέον, περιέχει σημαντικά ποσοστά πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση.  


Ωστόσο, η σοκολάτα εμφανίζει μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας δεν φαίνεται να αυξάνουν τη χοληστερόλη του ανθρώπου λόγω του στεατικού οξέος που βρίσκεται σε αφθονία σε αυτήν, ενώ η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.


Περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και κυρίως τη θεοβρωμίνη, που είναι ένας μεταβολίτης της καφεΐνης. Η θεοβρωμίνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τριπλάσια θεοβρωμίνη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η σοκολάτα περιέχει επίσης ουσίες με  ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία.


Επιπλέον εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.


Η κατανάλωση της σοκολάτας, και κυρίως της σοκολάτας υγείας, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ευεργετεί σώμα, νου και ψυχή.
 
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε θρεπτικά συστατικά.

Αρχική   ::  Προφίλ   ::  Υπηρεσίες   ::  Άρθρα   ::  Συνταγές   ::  Νέα   ::  Συνεντεύξεις   ::  Δικτυακοί Τόποι   ::  Site Map   ::  Επικοινωνία
© 2011 Ελένη Πεννιά